Manifest Descobrir - D'una Setmana Santa pletòrica a la patacada del confinament comarcal: el turisme interior fa balanç

Per un nou model de turisme al servei del país

La Setmana Santa va ser una alenada d’aire fresc per a la majoria d’entitats i negocis del turisme de proximitat de Catalunya que, després d’un any extremadament complicat, havien aconseguit ocupacions superiors al 60% malgrat les limitacions de bombolles.

A diferència dels allotjaments turístics de la demarcació de Barcelona, que depenen principalment del turisme estranger, els allotjaments de les comarques de l’interior del país fan un balanç molt positiu d'aquestes passades festes. Des del Manifest Descobrir hem parlat amb diverses entitats i recollim les seves opinions.

La Confederació catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur) parla de xifres del 90-98% d’ocupació dels allotjaments de lloguer íntegre, tot i que remarquen que els establiments han hagut de rebaixar la capacitat de les cases per ajustar-se a una sola bombolla, fet que significa que s’ha tret una rendibilitat econòmica menor dels percentatges d’ocupació elevats. En el cas del lloguer per habitacions les ocupacions han estat d’entre el 55 i el 60%.

La Confederació del Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (TURALCAT) coincideix amb aquestes xifres d’entre el 50 i el 60% d’ocupació que, en el cas de comarques com el Vallès, per exemple, han arribat al 100% de reserves, tot i que amb el confinament comarcal han tornat a quedar buides.

Tancament comarcal: un gerro d’aigua freda

Les conseqüències del tancament comarcal, que va arribar pocs dies després de Setmana Santa, són demolidores per al turisme interior. Han hagut de tancar equipaments i serveis que feia pocs dies que s’havien posat en marxa, com el Tren dels Llacs, que uneix Lleida i la Pobla de Segur, i els negocis han patit una pluja de cancel·lacions de reserves.

Des de Concatur recorden que, a les comarques de l’interior del país, l’activitat turística depèn molt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de les capitals de província i demanen al Govern que plantegi tancaments de perímetre més ampli com el de les regions sanitàries. També demanen que el fet de tenir reserva a un allotjament turístic sigui un motiu per justificar un desplaçament entre comarques, ja que els establiments compleixen tots els protocols aprovats pel PROCICAT.

Per la seva banda, l’Associcació de Guies de Turisme de Catalunya (Aguicat) coincideixen a dir que el tancament comarcal perjudica les entitats de turisme de proximitat ja que impedeix, per exemple, que moltes persones jubilades actives que feien activitats com ara rutes culturals i històriques durant els dies laborables, no puguin desplaçar-se des de comarques properes.

En la mateixa línia, la companyia d’activitats de muntanyisme a la muntanya de Montserrat, Guies de Montserrat, denuncien que les mesures adoptades tallen d’arrel la seva capacitat de treballar, no només pel tancament comarcal sinó també per la limitació de grups de sis persones com a màxim, fins i tot en l’entorn natural. Expliquen que es dona la paradoxa que s’autoritza a grups viatjar en autocars llogats però que, un cop a Montserrat, un grup de cinquanta persones que s’ha desplaçat en autocar fins a l’inici de l’activitat no pot fer la caminada ja que requeriria assumir el cost d’un guia per cada sis persones, fet que fa econòmicament inviable la proposta. Des de Guies de Montserrat recorden que el contacte amb la natura és imprescindible per combatre els efectes negatius dels confiaments i demanen que es consideri l’entorn natural com un espai segur i més saludable, ja que no és un equipament sinó un entorn lliure de risc de contagi.

Finalment, les Associacions de Guies del Parc Natural d’Aigüestortes i del Parc Nacional de l’Alt Pirineu també recorden que cal donar sortida a les ganes de caminar i d’estar en contacte amb la natura que ha demostrat la ciutadania aquesta Setmana Santa, i demanen poder ser considerats servei essencial per gestionar la mobilitat del turisme interior de cara a l’estiu.