Manifest Descobrir - Passejant per Barcelona: un altre turisme és possible també a la capital del país

Per un nou model de turisme al servei del país

Quan sentim parlar de turisme sostenible o de proximitat normalment ens venen al cap les destinacions turístiques rurals o de les comarques de l’interior del país. Però no sempre és així; avui expliquem un projecte de turisme sostenible que té lloc, ni més ni menys, que a la ciutat de Barcelona.  Passejant per Barcelona  ha sobreviscut a l’allau del turisme internacional i, potser gràcies a això, també sobreviu a la pandèmia. Una proposta que demostra que un altre turisme és possible, també a la capital del país.

La historiadora i guia Mireia Pons va crear el 2013 una petita agrupació, ara en camí d’esdevenir cooperativa, que unia diversos historiadors i guies habilitats a la ciutat de Barcelona. Des d’aleshores, juntament amb l’historiador Pau Moncho han posat en marxa una quinzena de rutes i visites guiades per a públic majoritàriament local. En grups de no més de 15 persones, sense entorpir el dia a dia dels veïns, visiten barris i espais de la ciutat a peu, explicant la història de Barcelona i dels barcelonins, descobrint el patrimoni, les llegendes i les històries de persones cèlebres i anònimes.

Tant si sou veïns de Sarrià de tota la vida com si només hi heu posat els peus per tastar les tapes del bar Tomàs, us interessarà per exemple la ruta “Sarrià. Vents, Torrents, Torres i Convents”, una passejada per conèixer el barri d’una manera diferent, aprofundint en alguns detalls i històries tot passejant. O bé aquesta altra: “La Laia de Barcelona”, una ruta per conèixer la llegenda i els secrets de la patrona oblidada. O “El barri de la Ribera” que permet fer un viatge a l’Edat Mitjana i conèixer la història dels gremis i artesans que s’hi van establir. En total una quinzena de passejades a preus que van dels 12 al 18 euros i que permeten descobrir amb ulls de turista la teva pròpia ciutat.

El projecte està en procés de creixement per adaptar-se a la demanda dels visitants però també als interessos dels seus impulsors, molt bolcats en l’Economia Social. “Vam començar fent visites relacionades amb la història de Barcelona, els barris més medievals i alguns monuments, però de mica en mica anem introduint temes que ens interessen; volem parlar de moviments socials, explicar la història des d'un punt de vista terrenal i conèixer experiències de persones migrades, de dones i d'associacions” explica la Mireia Pons,  fundadora de “Passejant per Barcelona”.

L’esclat de la pandèmia els va deixar sense les visites organitzades per empreses i sense visitants estrangers, i es van centrar a fer únicament grups locals organitzats per ells mateixos. “La pandèmia ens ha donat la oportunitat d'organitzar el nostre col·lectiu segons les nostres preferències i amb un tracte molt més proper amb la gent que vol fer visites amb nosaltres” explica la Mireia. I la resposta de la gent és molt positiva, només cal veure com expliquen l’experiència a la xarxes socials. I la prova de l’èxit és que la majoria de “passejadors” repeteixen l’experiència amb altres rutes.

Cada cap de setmana s’ofereixen dues o tres rutes obertes, i la possibilitat de fer rutes privades. Tot i que les visites són en català ja que els participants són majoritàriament públic local, també fan visites per a grups en altres idiomes, com el castellà o el francès. Totes les rutes de “Passejant per Barcelona” es poden consultar a la web passejant.com o a les xarxes socials, on també fan difusió d’aspectes relacionats amb la història de Barcelona: @passejantbcn a l’Instagram i @passejant al Twitter.

Sens dubte, un exemple de turisme sostenible a seguir!

 Més informació: www.passejant.com