Manifest Descobrir - Banys de bosc: una nova forma de turisme sostenible que deixa petjada (només en els visitants)

Per un nou model de turisme al servei del país

Hem caminat milers de vegades per boscos i muntanyes i potser ens sembla que ja ho hem vist tot de la natura. Però no és així; penetrar al bosc amb una mirada diferent ens pot proporcionar una experiència sorprenent. Desenes de persones soles, petits grups o equips directius d’empreses en procés creatiu de canvi ja han viscut l’experiència organitzada per  Silenciosament.cat , una iniciativa de turisme sostenible al cor de Collsacabra que consisteix en fer immersions contemplatives al paisatge per reconnectar amb la natura i amb un mateix.

Després de treballar trenta anys com a guia de natura de Collsacabra, Gerard Costa va decidir engegar un projecte per ajudar la gent a descobrir la quietud i el silenci tan propis del paisatge de cinglera i de boscos madurs. Es va formar com a Guia de Boscos Terapèutics amb l’Associació Sèlvans, va fer un Postgrau de Significats i Valors Espirituals de la Natura per la Universitat de Girona, i el 2019 va crear Silenciosament.cat, dins de l’empresa Anigami Experiències, un "projecte que gira entorn de retrobar més que de buscar, de recuperar el contacte i la pertinença a un ecosistema natural eficient i sostenible, resilient i autoregeneratiu que redescobrim en nosaltres quan deixem descansar una mica aquesta pesada Ment que tot ho embolcalla”, explica Gerard Costa.

La vivència dels banys de bosc és molt particular. El guiatge sempre es fa amb grups privats de menys de vuit persones que, generalment busquen un aprofundiment íntim en l’experiència amb la natura. El Gerard relata que l’experiència sol ser molt reveladora: “Les mirades ho diuen tot. És una vivència que cal integrar, digerir, endur-te a casa... Aquella mirada amb la que sortim del bosc dura tota una setmana, perquè siguis on siguis i facis el que facis, dins teu “allò” continua alimentant l’esperit”. Aquest és un dels punts clau de l’experiència: que és perdurable.

A més dels banys de bosc, també s’ofereixen rutes contemplatives, una activitat molt més adaptable al gran públic. Es tracta de rutes de descoberta de diversos indrets del territori a partir de la lentitud i l'observació amb calma, que permeten familiaritzar-se amb el silenci exterior i, de mica en mica, amb el silenci interior fins a trobar-se immersos en el paisatge. No és una ruta turística per col·leccionar fotos de postal, sinó una nova forma de sentir el paisatge, de tastar-lo, escoltar-lo, tocar-lo… “Ens asseiem quiets a la cinglera i els voltors encuriosits s’apropen. Pots escoltar el fffffiiuuuuuu de les seves enormes ales tallant el vent. Ara bé, si treus la càmera, s’ha acabat l’espectacle. Sembla mentida, perquè son experiències molt subtils, però són molt potents”, explica el Gerard.

Tots els serveis de guiatge de Silenciosament.cat aporten finançament al projecte  Santuarisnaturals.org  dedicat a generar eines de sensibilització per fomentar el respecte pels espais naturals singulars del nostre país. A més, des de Silenciosament també col·laboren amb la propietat del bosc en la custòdia i conservació.

Però el retorn econòmic que deixa al territori no s’acaba aquí; tant els banys de bosc com les rutes contemplatives als Santuaris Naturals del Collsacabra sempre acaben amb un bon dinar de producte local i cuina tradicional en algun dels santuaris religiosos del territori. En el cas de les activitats amb equips directius, molt específiques, inclouen un banquet amb una estrella Michelin del territori, i en aquest cas l’àpat es realitza al mig de bosc.

Tota la informació sobre les immersions contemplatives al paisatge la trobareu al web Silenciosament.cat

 Sort i èxits al Gerard i a tots els impulsors de projectes de turisme sostenible!