Manifest Descobrir - Deu consells bàsics per fer turisme sostenible

Per un nou model de turisme al servei del país

Ja sigui per la pandèmia o perquè ja hi havia un interès creixent a descobrir el propi entorn, el cas és que als darrers temps l'accés als espais naturals s'ha multiplicat i, en alguns casos, ha posat en risc la conservació de la biodiversitat d'aquests espais. Totes aquelles persones que fem turisme de proximitat volem fer-ho protegint l'entorn i, si pot ser, contribuint a millorar-lo. Però com? En aquest article us deixem deu consells bàsics per fer turisme sostenible.

1. Cerca noves rutes

A l’hora de triar la nostra sortida és fàcil deixar-nos emportar per qüestions com la popularitat de determinats espais naturals o la facilitat per accedir-hi. Però el nostre país és ple de racons per conèixer, menys freqüentats i que poden resultar igual d’interessants o més que els tops. Ha arribat l’hora de descobrir nous paratges.

2. Aparca només als llocs habilitats

Sembla una obvietat, però ha quedat demostrat que no ho és tant: cal aparcar als llocs habilitats per fer-ho. Si deixem els cotxes als vorals de la carretera podem ocasionar moltes molèsties i impedir el pas de vehicles d’emergència. D'altra banda, hi ha parcs naturals com el del Montseny o el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que posen a disposició dels usuaris autobusos que arriben fins a punts estratègics des d’on surten molts itineraris a peu. Informa-te’n abans de tenir l’impuls d’agafar el cotxe.

3. Tria empreses certificades

Tria allotjaments amb etiquetes ecològiques com el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, i contracta empreses de serveis amb sistemes de gestió ambiental o certificades amb la Carta europea de turisme sostenible.

4. No deixis rastre

L’afluència massiva a l’entorn natural pot derivar en un augment del nombre de deixalles abandonades al bosc. Tot i que en moltes zones hi ha espais habilitats per menjar que disposen de contenidors per a la brossa, també hi ha molts llocs —la majoria— on els visitants s’han de fer responsables de les seves restes. No ens cansarem de recordar la importància d’endur-nos tota la brossa que generem, sobretot als espais naturals.

5. Respecta l'entorn

La nostra presència al bosc hauria de passar inadvertida. Els crits o els sorolls estranys poden alterar la vida dels animals que l’habiten. També hem de procurar seguir els camins i no arrencar ni trencar cap element de la vegetació. Tampoc
és una bona idea fer preses als rius amb pedres per tenir una piscina on banyar-se ni empaitar la fauna autòctona.

6. Porta material adequat

Observa els animals amb prismàtics, silenci i paciència. Les guies de camp t’ajudaran a identificar les espècies, i el mapa i el GPS faran que no et perdis. Porta bon calçat, roba còmoda amb colors discrets, i una càmera o mòbil per fer fotos.

7. Entra als centres de visitants

Molts espais naturals protegits disposen de centres de visitants. Entra-hi. Hi ha exposicions interessants i t’informaran d’activitats, guiatges, itineraris i miradors que milloraran la teva experiència turística.

8. Compra local

Consumeix productes (aliments, artesania) fabricats als indrets que visites i contracta serveis (guies, taxis...) gestionats per empreses d’allà. Així afavoriràs l’economia local i disminuiràs l’impacte del transport de mercaderies. 

9. Ajuda a conservar

Assabenta’t de projectes o entitats que ajuden a conservar l’espai natural que has visitat. I si pots, contribueix-hi.

10. Signa el Manifest Descobrir!

Si encara no ho has fet, ajuda a difondre el turisme sostenible signant el "Manifest Descobrir per a un nou model de turisme al servei del país". Estem convençuts que el futur passa per la sostenibilitat i pel turisme de proximitat, però si volem gaudir-ne també cal que en tinguem cura. Si també creieu que el planeta necessita aquest canvi i ja fa temps que penseu que és la societat la que ho ha d’exigir, podeu ajudar-nos a fer créixer el manifest, signant aquí.

 
Trobareu més informació sobre turisme sostenible als articles del Descobrir: "Recomanacions per no col·lapsar la natura a la tardor" i "Protegir la natura, compromís de tots".