Manifest Descobrir - Hi ha esperança: 10 paisatges salvats

Ja som
 2786 signants!

Per un nou model de turisme al servei del país

Un dels pilars del Manifest Descobrir és la protecció del territori. Per això ens ha omplert d'esperança el reportatge "Paisatges salvats, 10 històries de protecció ciutadana del territori" publicat al darrer número de la Revista Descobrir. A vegades passegem per camins de muntanya o ens banyem en cales paradisíaques sense saber que són indrets que van estar a punt de quedar engolits pel creixement urbanístic.

Al número de març-abril, el Descobrir ha seleccionat deu d’aquests paisatges amenaçats d’arreu dels país i n’explica la història recent. Tots tenen en comú que hi va haver gent que es va mobilitzar per aturar projectes que els haguessin malmès. I, gràcies a aquestes accions, avui en podem gaudir tots. Parlem de la vall de Cardós, al Pallars Sobirà, on es volia fer un macrocomplex de luxe amb camp de golf inclòs; de la cala des Codolar, a Tossa de Mar (la Selva), salvada d’un port esportiu; del fondo de les Sivines, a la vall de Vinaixa (les Garrigues), que un projecte provava de convertir en un abocador industrial; de la reserva de Sebes, a la Ribera d’Ebre, a tocar d’una indústria contaminant i afectada per la construcció de preses; del bosc de la Marquesa, a Tarragona, on es volien fer cases i apartaments del nucli de Peguera, al Berguedà, que continua en perill d’esdevenir un complex turístic ja que es troba “en venda”; de l’Espai d’Interès Natural dels Colls i Miralpeix, al Garraf, avui un dels últims racons sense edificar del litoral de la comarca; de la zona rural de Gallecs, al Vallès Oriental, on s’hi volia construir una ciutat sencera; de la serra Escalona, al Baix Segura, el sud del sud del País Valencià, que és una zona molt temptadora per a la construcció tot i ser un dels refugis més importants d’Europa d’àguiles cuabarrades i ducs, i de sa Dragonera, una illa avui esdevinguda parc natural i que és un símbol del moviment ecologista mallorquí, que en va aconseguir la protecció.

Deu casos d'èxit de protecció del territori que la revista ha volgut posar en valor seguint la seva línia editorial: l'aposta per un turisme responsable.