Manifest Descobrir - El turisme dispara el consum d'aigua, arriben les restriccions

Ja som
 3012 signants!

Per un nou model de turisme al servei del país

Foto: Juan Sisto. La Noguera Ribagorçana, just abans d'arribar al congost de Mont-rebei per la banda nord. Maig 2022

Fa pocs dies l'Ajuntament de Maó publicava un ban per demanar l'ajuda de la ciutadania davant la situació d'escassetat d'aigua. "L'augment de la població estival i les elevades temperatures han disparat el consum d'aquest recurs en aquest inici d'estiu. Actualment la situació és crítica i, per aquest motiu, necessitam la implicació de tota la població". Entre d'altres mesures, l'ajuntament maonès demanava no omplir ni reomplir piscines, evitar el reg, no netejar amb aigua vehicles i embarcacions, i anunciava que no descartava haver de prendre mesures més dràstiques durant les properes setmanes.

A Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua ha activat l'alerta per sequera i ha aplicat restriccions d'aigua a diversos territoris les darreres setmanes, a més d'avisar que les restriccions es podrien estendre a tot el país si no plou. Les conques internes estan per sota de la meitat de la seva capacitat a causa de la suma de diversos factors: la manca de pluja, la falta de neu i l'avançament de la calor, que ha fet que augmentés l'extracció d'aigua.

Un equip del Descobrir ha estat testimoni directe de la baixa capacitat dels embassaments i de l'estrés hídric que pateixen els paratges naturals del país; tot fent la Ruta Descobrir d'enguany entre el Prepirineu i el delta de l'Ebre, l'expedició ja es va trobar una imatge desoladora al congost de Mont-rebei, en ple curs del riu Noguera Ribagorçana, un presagi del que havia de venir.

L'arribada del turisme de masses a la costa catalana no fa sinó agreujar aquesta situació. En plena onada de calor, el mitjà El Crític publicava un reportatge sobre les piscines de Catalunya, un mapa que demostra l'alta concentració de piscines privades en determinats municipis del país. És un repte de l'administració aconseguir que patir la sequera no sigui un problema només de la població autòctona i amb pocs recursos.