Manifest Descobrir - El turisme rural avisa que una flor no fa estiu

Per un nou model de turisme al servei del país

El turisme rural fa una molt bona valoració de la temporada d'estiu; les cases rurals han tingut bones xifres d'ocupació, especialment a l'agost. Però avisen que una flor no fa estiu: aquesta recuperació postcovid es pot estroncar d'un moment a l'altre per l'augment dels costos, que ja obliga a molts allotjaments rurals a plantejar-se tancar els mesos d'hivern per les despeses de calefacció i obrir només puntualment en ponts i festius.

Pel que fa al balanç de la temporada d'estiu, el president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, explica que el juliol va oscil·lar entre el 75% i el 85% d'ocupació segons el territori, i destaca l'afluència de visitants estrangers, sobretot procedents de França, però també el visitant habitual: famílies catalanes amb nens. A l'agost l'ocupació de les cases membres de Concatur -que agrupa més de 500 allotjaments rurals de tot Catalunya- va arribar a xifres del 85-95%. Aquest setembre i octubre es preveu que s'allargui la temporada amb xifres d'entre el 30% i el 55% d'ocupació, molt concentrada en els caps de setmana.

Ferran Puig explica: "els nostre establiments associats comenten que les reserves són més curtes, calen més neteges (a causa del coronavirus), i ha augmentat molt el cost del consum. Així doncs, estem recuperant bé la facturació, però una flor no fa estiu". Puig expressa la seva preocupació respecte els mesos d'hivern, ja que es preveu que enguany hi haurà cases que tancaran per obrir puntualment per ponts i festius des d'ara fins la Setmana Santa, especialment cases grans i cares de mantenir pels costos energètics de les calefaccions.

Pel que fa a les comarques de Girona, la gerent de Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu, Tere Vilà, coincideix en un balanç positiu de la temporada d'estiu: "les nostres cases han treballat molt, tant a la Costa Brava com a l'interior i al Pirineu", amb xifres d'ocupació del 65% al juliol i del 100% a l'agost i afegeix: "aquestes setmanes encara hi ha cases que tenen gent, especialment cases rurals de lloguer d'habitacions que veuen un setembre i octubre molt satisfactori gràcies a la recuperació d'agències de viatges i turoperadors que han anat tornant a les nostres comarques després de la covid".

Sobre el balanç econòmic, Tere Vilà coincideix que els propers mesos els propietaris hauran de calcular els costos i veure els beneficis reals que els ha aportat la temporada, tenint en compte que han pujat molt les despeses. I en funció d'aquestes xifres prendran mesures de cara a la tardor i l'hivern. Així doncs, es manté l'expectativa de com els allotjaments podran fer front a l'augment de costos aquest curs que comença.

S'han recuperat els nivells d'ocupació de 2019

El president de Turalcat, Carles Barcons, es mostra una mica més optimista respecte les despeses, i afirma que "el cost energètic és només una part de la despesa total de l'allotjament, que té costos més alts com ara el de bugaderia". Tot i així es mostra prudent respecte els hàbits dels visitants: "si les cases apugen els lloguers per assumir l'increment de despesa això podria afectar els percentatges d'ocupació, cal veure com reaccionen les famílies".

Pel que fa a les xifres d'ocupació, un estudi propi comparatiu entre l'estiu del 2022 i l'estiu del 2019 mostra que els allotjaments han recuperat els nivells d'ocupació anteriors a la pandèmia; un 40% han tingut la mateixa ocupació que el 2019, un 38% han aconseguit una ocupació superior, i només un 22% han tingut una ocupació lleugerament inferior a la del 2019. El mateix informe també detecta canvis d'hàbits en els consumidors: les reserves es fan molt a última hora i cada vegada el client es torna més conservador a l'hora de fer despeses extres en activitats de lleure. Tot i així, des de Turalcates mostren convençuts que, tot i que l'empobriment familiar afectarà els allotjaments, el públic continuarà volent fer turisme rural i es preparen per una bona temporada de tardor-hivern malgrat que es redueixi el marge de negoci pels alts preus de l'energia i el gasoil.

El balanç que fan de la temporada turística d'estiu els allotjaments rurals coincideix amb la valoració general del sector turístic català: la temporada ha estat marcada per la total recuperació després de la pandèmia, pel retorn del turisme internacional i del conjunt de l'activitat turística en general arreu dels Països Catalans, amb xifres d’ocupació hotelera pràcticament calcades a les d’abans de la pandèmia. I amb el turisme ha tornat el repte -encara pendent d'abordar- de saber com hem de gestionar els fluxos de visitants i reduir la petjada ecològica del turisme que arriba a catalunya.