Manifest Descobrir - La sequera obliga els hotels a posar-se les piles

Per un nou model de turisme al servei del país

El turisme necessita l’aigua; és una veritat inqüestionable. No només perquè moltes de les activitats turístiques a l’aire lliure passen precisament a l’aigua, com el ràfting, el piragüisme o els propis parcs aquàtics, sinó perquè les piscines són imprescindibles en la immensa majoria d’allotjaments turístics en un país mediterrani com el nostre, on les temperatures a l’estiu s’enfilen molt més amunt dels trenta graus. A més, el turisme multiplica la població resident, especialment en temporada alta, i això vol dir que es multiplica també el consum diari d’aigua per les activitats més quotidianes.

El focus s'ha posat damunt dels hotels, i no és estrany: un estudi de Barcelona Regional d’aquest mes revela que el consum d’aigua en hotels representa el 12% del total, i que un turista en un hotel de luxe consumeix de mitjana 5 vegades més d’aigua que un veí de Barcelona. Però el Pla Especial de Sequera aprovat recentment pel Govern deixa fora de les restriccions les piscines d’hotels, que podran seguir oferint el servei de piscina als seus clients. És per això que cal valorar molt especialment l'esforç que han fet alguns establiments de la Costa Brava que han decidit abordar el problema i, tal com explica el diari ARA, han començat a reutilitzar les aigües grises per a les cisternes del vàter o els recs dels jardins, com a mesures per a fer front a la greu sequera que pateix el país.

Ara que la conca mediterrània afronta una sequera històrica com a conseqüència de l’escalfament global i l’aigua s’està convertint en un bé limitat, cal parlar obertament de com, des de l'activitat turística, s'aborda la situació d’escassedat. De fet, és un tema que tracta el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, presentat fa poques setmanes pel Govern de la Generalitat amb l’aval de desenes d’entitats del sector, que fixa l’objectiu que el turisme hagi reduït a la meitat el consum d’aigua el 2040. Per assolir aquesta fita, s’hauran de multiplicar els esforços en l’eficiència hídrica dels establiments turístics, amb mesures de reducció i reutilització, i fer-ho des d'ara. És imprescinible que tot el sector -i no només els hotels conscienciats de la Cosa Brava- posi urgentment mans a l'obra.