Manifest Descobrir - Stop Creuers

Des del Manifest Descobrir demanem un canvi del model turístic actual, fonamentat en el creixement il·limitat, la hipermobilitat i la sobreexplotació de recursos que deixa grans factures socials i ambientals. Per això, volem denunciar tots aquells exemples de #turismeinSOStenible que patim dia rere dia.

#turismeinSOStenible: Creuers

Barcelona és la ciutat europea més contaminada pels creuers. Durant el 2022 van arribar a la ciutat més de cent creuers amb mig milió de passatgers que van contaminar tres vegades més que tots els vehicles matriculats a Barcelona.

Els creuers són la punta de l’iceberg d’un model turístic de masses que expulsa la població. Des del Manifest Descobrir demanem a l’administració que reguli els creuers a la ciutat i aposti per un nou model turístic al servei del país i de la gent.

Ajuda’ns a parar els peus al turisme insostenible!


En un context on s’estan imposant limitacions en el consum de recursos com l’aigua i l’energia a nivell domèstic, és incomprensible que continuïn arribant milers de turistes amb avions per embarcar-se als creuers i que augmentin el nombre d’aquests grans vaixells que surten i arriben a Barcelona. Aquest model turístic , que s’està imposant a les ciutats amb port, és font de greus impactes climàtics, ambientals, econòmics i socials i només beneficia clarament els sectors més privilegiats de la societat, mentre que impacta negativament sobre el gruix de veïns i veïnes de la ciutat.

 

Massificació

La massificació turística en determinades zones de la ciutat és la principal amenaça per al propi turisme a Barcelona i, a més, és una font de problemes per als veïns. A causa dels creuers -que de mitjana s’estan quatre hores i cinquanta minuts a Barcelona-, hi ha una elevada concentració turística a les zones pròximes al port i al centre de Barcelona que incrementen les aglomeracions, la sensació d’inseguretat i el soroll.

Per tot això, des del Manifest Descobrir pensem que cal limitar el nombre de creuers que arriben a la ciutat!

Emergència climàtica

El canvi climàtic continua imparable, i els creuers no fan més que agreujar-lo. El 2022 es van batre tots els rècords i avui les concentracions de CO2 no paren de créixer. Segons les dades existents, actualment Catalunya no segueix la ruta per limitar l'escalfament global que estableixen ni el Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC), ni l'acord signat a la Cimera del Clima de París.

Cada vegada són més els informes que demostren que augmenten les concentracions de gasos contaminants, mentre els experts alerten que s’haurien de reduir de forma dràstica les emissions de gasos d’efecte hivernacle si es vol evitar un escalfament global extrem.

ÉS L’HORA DE FER UN CANVI! EXIGIM ALS REPRESENTANTS POLÍTICS UNA NOVA LLEI DE TURISME DE CATALUNYA QUE SUBSTITUEIXI LA LLEI ACTUAL APROVADA L’ANY 2002 I QUE HA QUEDAT TOTALMENT OBSOLETA! RECONVERTIM EL TURISME, ADHEREIX-TE AL MANIFEST DESCOBRIR!

 

Llegeix el Manifest