Manifest Descobrir - El govern proposa mesures per regular l’accés als espais naturals

Per un nou model de turisme al servei del país

Alertats per l’augment del nombre de visitants dels espais  naturals protegits, i per l’impacte negatiu d’algunes activitats poc respectuoses amb el medi, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha definit una estratègia que s’arti­cula en diversos eixos.

En l’àmbit jurídic, aquest mes de novembre es presenta un manual de regulació d’ús públic i un model d’ordenança municipal, adreçats a l’administració local, que vol millorar la gestió de les activitats i l’accés al medi natural.

D’altra banda, el Govern dona suport a l’activació de dispositius d’informadors ambientals en diferents punts (parcs naturals i espais saturats de la Xarxa Natura 2000) coincidint amb els períodes de més afluència; un dispositiu que es complementa amb guardes allà on convé —i les consegüents sancions—, i que s’organitza conjuntament amb les Diputacions de Barcelona i Girona i el Cos d’Agents Rurals. En aquest sentit, d’acord amb l’objectiu de preservar, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, explica que el Departament intenta adaptar el volum de visites a la capacitat dels espais, sense oblidar l’experiència eco-turística, un termòmetre que també avalua l’eficàcia de les mesures.

Finalment, s’ha creat la campanya ‘Equilibri natural’, desenvolupada al voltant del web www.espaisnaturals.cat , que pretenen que l’usuari consulti abans de planificar una visita a un espai natural de Catalunya. El visitant hi pot trobar recursos i informacions pràctiques per tal de mini­mitzar l’impacte de la seva estada als paratges protegits.

Pots llegir el contingut complet de l'article al número 302 del Descobrir. Subscriu-te per rebre la nova revista a casa!