El sector turístic expressa la seva preocupació davant l’anunci de les mesures que està estudiant aplicar el Govern de la Generalitat un cop s’entri a la fase d’emergència. Aquestes preveuen restringir noves activitats o ampliar-ne les existents en sectors com el turisme, la ramaderia intensiva i els usos industrials.
En el cas del turisme, es preveu la suspensió de noves iniciatives turístiques, com per exemple l’obertura de nous hotels. A més d’aquesta moratòria hotelera i la limitació del consum d’aigua per persona, l’administració també contempla la prohibició de l’ompliment de piscines, fet que afectaria gimnasos, centres d’spa i instal·lacions esportives, els quals en cas de decidir omplir piscines, hauran de compensar-ho amb mesures d’estalvi especials com el tancament de les dutxes a vestidors. En aquest sentit, la indústria turística manifesta la seva preocupació davant la desconeixença de l’abast real de les mesures, alhora que la prohibició de les operacions dels hotels programats constituiria un impacte considerable per als inversors.
El Govern de la Generalitat, a través de la Comissió Interdepartamental de la Sequera composta pels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Economia, Empresa i Treball i Salut, ha avaluat la situació de l'escassetat d'aigua a les conques internes de Catalunya i ja s'està treballant en el disseny d’aquestes mesures addicionals al Pla Especial de Sequera per a situacions d'emergència, amb l'objectiu de garantir l'aigua per a la ciutadania. Tot i que les mesures no s’aprovaran ni entraran en vigor fins que no es declarin oficialment les condicions d'emergència del Sistema Ter-Llobregat, que s’activarien en cas que els embassaments arribessin al 16% de la seva capacitat, la Comissió ja treballa per assegurar la seva tramitació administrativa a través d'acords de Govern.
És imprescindible que el mateix esforç que fins ara ha fet el sector primari o l’esforç que es demana a la ciutadania el facin també aquells negocis turístics amb un consum d’aigua desorbitat, començant pels hotels de luxe que multipliquen per cinc l’ús d’aigua d’un ciutadà, i que aquests no es posin al mateix sac que les cases rurals o els càmpings que, escampats pel territori, contribueixen a distribuir el turisme arreu del país i que no podrien sobreviure sense piscina a l’estiu. Cal que comencin fent els deures els qui més marge de benefici tenen i els qui fins ara han gestionat l’aigua sense gaires miraments, és a dir: pel broc gros.