Davant de les mesures de prohibir omplir o reomplir les piscines de càmpings i hotels i les restriccions de consum anunciades pel govern les darreres setmanes, el sector del turisme ha posat el crit al cel per la possible pèrdua de clients tot i comprendre que no pot quedar al marge de les restriccions que afecten gran part del país.
Segons dades del Gremi d'Hotels de Barcelona, un turista de luxe consumeix, al dia, 242 litres de mitjana a la seva habitació d'hotel: això és més del doble que el que consumeix un barceloní, segons dades de l'Ajuntament. Aquesta disparitat ha portat els hotels a implementar mesures per conscienciar sobre la sequera, donant inici a la campanya "STOP. L'aigua és un bé escàs, ajuda'ns a preservar-la". La iniciativa inclou la col·locació d'elements visuals, com ara cartells, a les habitacions, amb missatges destinats a reduir el consum d'aigua entre els visitants. A més, la campanya proporciona dades específiques sobre el consum d'aigua a les activitats habituals del bany i ofereix recomanacions per estalviar aigua mitjançant simples gestos. Per altra banda, durant els darrers anys des del sector hoteler s’han posat en marxa altres accions com renovar els airejadors de les aixetes i reutilitzar l'aigua sobrant de rentaplats i rentadores, mesures que segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, els ha permès estalviar un 40% del consum d'aigua al sector en els darrers 7 anys. Ara bé: aquestes mesures són suficients? O són només pedaços a un model basat en el creixement que està destinat al col·lapse?
Reduir el consum d’aigua durant el Mobile World Congress
En la mateixa línia, en el marc del Mobile World Congress (MWC) que ha tingut lloc la darrera setmana a Barcelona, els organitzadors van fer una crida als participants perquè limitessin el consum d'aigua durant la seva estada a la ciutat. Més enllà d'enviar un correu electrònic amb pautes sobre l'estalvi d'aigua a totes les empreses i assistents al congrés, l'organització ha emès avisos per tal de fomentar l'ús responsable d'aigua entre els més de 95.000 congressistes que s'allotgen a la ciutat durant les dates del Mobile. Qualsevol acció de conscienciació és bona, però no falten els escèptics respecte a la incidència real que hauran tingut els missatges damunt d'un target –els congressistes- d'alt nivell adquisitiu que arriba a Barcelona amb totes les comoditats i despeses pagades.
Mirada a l'estiu: estratègies davant la sequera estival
Les actuals prohibicions d’omplir o reomplir les piscines de càmpings i hotels ja preocupen als propietaris d’establiments de la costa gironina que temen que els clients estranger escullin altres destins degut a l’alarma hídrica de Catalunya. Per tal de fer front a les restriccions el gremi d'hostaleria de Lloret de Mar ha decidit tirar pel dret i comprar una dessalinitzadora mòbil per tractar milers de litres d'aigua salada, que garanteixin la capacitat de les piscines durant tota la temporada turística.
La dessalinitzadora, tindrà un cost de 1,5 milions d'euros pagats pels 120 membres del gremi, permetrà tractar 500.000 litres d'aigua salada, que es recolliran des d'un pou subterrani sota la platja de Lloret. Aquesta iniciativa xoca amb les normes de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que, segons detalla el pla de sequera, l'aigua de les dessalinitzadores no s'inclou dins de les excepcions que permeten proveir les piscines. A més, si tirés endavant la mesura establiria un precedent perillós de mercadeig de l’aigua en funció dels recursos i la capacitat de pressió de cada sector econòmic.
Actualment, el Govern només autoritza l'ús de l'aigua marina no dessalinitzada als espais hotelers si disposen de sistemes per evacuar-la fora del clavegueram, una mesura que és fora de l'abast per a molts. Això podria canviar aviat ja que el Parlament ha donat llum verda a una proposta del PSC i Junts per relaxar aquestes restriccions. Ja es veu, doncs, que la sequera no permetrà omplir piscines però, en canvi, seguirà omplint pàgines de notícies, malauradament.