Els impulsors del Manifest Descobrir defensem que la cultura és un gran atractiu pel turisme de proximitat. Creiem que promoure el patrimoni cultural material i immaterial no només ajuda a preservar la identitat d’un territori sinó que també ajuda a dinamitzar-lo econòmicament. I no és una utopia: des de fa anys a Catalunya hi ha iniciatives que ho demostren. Avui en presentem una: el Festival de Musica Antiga dels Pirineus (FëMAP), que enguany celebrarà la seva desena edició havent-se convertit en el festival de música antiga més gran d'Europa.
Aparentment, el Festival de Música Antiga dels Pirineus és la programació d’una cinquantena concerts de música de qualitat en una quarantena d’indrets idíl·lics de municipis del Pirineu, ja sigui en capitals de comarca com Berga, Puigcerdà, Ripoll o la Seu d’Urgell, en petits pobles de muntanya com Alp, Organyà o Esterri d’Àneu o paratges d’altura com el cim del Niu de l’Àliga o l’estany Gento. Però en realitat aquest Festival és molt més que una programació musical; és un ambiciós projecte de turisme sostenible que planteja una experiència cultural completa: música en viu i descoberta dels patrimoni i els paratges pirenaics... en un sol clic.
A part del web propi del Festival, han elaborat un sistema propi i pioner (packsturisticsfemap.cat) que permet comprar conjuntament i en un sol clic l’entrada i l’hotel, escollir l’allotjament d’entre diverses opcions i, si es desitja, ampliar l’estada a les nits prèvies o posteriors al concert. Ben aviat posaran a la venda els packs del festival d’aquest 2021, que se celebrarà del 2 de juliol al 22 d’agost.
A banda d’això, la majoria dels concerts tenen com a complement i sense càrrec una proposta anomenada “Activitat complementària”, generalment una visita guiada al patrimoni del municipi o la zona on se celebra el concert, però també rutes per la natura, com ara passejades botàniques o d’observació d’aus. Al moment de comprar l’entrada, l’usuari disposa de tota la informació de l’activitat, horari i lloc de sortida.
El director i ànima del Festival FëMAP, Josep Maria Dutrèn, explica que el Festival és una oportunitat per conèixer uns indrets i uns monuments espectaculars i desconeguts per a la majoria: “Sabem la potència del romànic al Pirineu, però el que no sabem és tot el romànic que ignorem. Més enllà de la catedral de la Seu d’Urgell o del Monestir de Ripoll hi ha una gran quantitat de petites esglésies amb un valor incalculable” afirma, i el Festival vol contribuir a difondre aquest patrimoni. “Fer una passejada botànica a les Valls d’Àneu o una observació d’aus rapinyaires a l’Alt Urgell i després assistir a un concert, aquesta és la imatge més descriptiva del que és el nostre festival” explica el director, que descriu així el FëMAP: “el nostre festival no és només una suma de concerts: és turisme sostenible, és turisme rural, és gastronomia, és productes de km0...” . Una descripció que fa justícia a un dels projectes que millor combinen, al nostre país, música, patrimoni i allotjament en un sol pack turístic. I és que, com diu Josep Maria Dutrèn, “amb els concerts, les visites al Pirineu tenen una altra dimensió”.
Enhorabona Fëmap pel desè aniversari, i que per molts anys més!
10è Festival de Música Antiga dels Pirineus (Fëmap)
Del 2 de juliol al 22 d’agost de 2021
Més informació: www.femap.cat
Packs Turístics: www.packsturisticsfemap.cat