Manifest Descobrir - El programa “30 minuts” de TV3 analitza com la crisi del coronavirus ha afectat el sector turístic

Per un nou model de turisme al servei del país

La crisi del coronavirus ha colpejat directament el sector turístic, un dels motors més importants de l'economia catalana, que s'ha aturat d'un dia per l'altre.

Els 19 milions de turistes estrangers que ens visiten cada any no han vingut, i això ha fet trontollar el país. El sector, que s'havia mostrat resilient en les crisis anteriors, ha ensenyat aquesta vegada la seva cara més fràgil i vulnerable. La caiguda del turisme internacional ha arrossegat altres sectors com el comerç, el transport i l'alimentació.

Els esforços se centren ara en la seva recuperació, però han sorgit moltes veus que pensen que és una oportunitat única per repensar el model turístic. "És ara o mai", com diu el professor de la Universitat de Girona José Antonio Donaire.

El "30 minuts" "Sense turisme" vol aprofitar aquesta oportunitat per reflexionar sobre aquesta nova realitat. El programa presenta propostes alternatives al model turístic de sol i platja. Unes propostes de turisme menys massificat que intenten minimitzar l'impacte ambiental i social que genera aquesta mobilitat humana creixent i que, sobretot, busquen complementar-se amb els sectors econòmics tradicionals dels diversos territoris.

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Lluís Jené que s’emetrà aquest diumenge 13 de setembre.