Manifest Descobrir - La Trobada Descobrir posa de manifest que l'actual model turístic està en crisi

Per un nou model de turisme al servei del país

La primera Trobada Descobrir, celebrada al Santuari del Miracle aquest mes de novembre, ha aplegat més de 300 inscrits per replantejar la vigència del model turístic actual. En aquest sentit, s'ha alertat i posat de manifest la preocupació que suposa la massificació de determinats destins i espais naturals que després del confinament que ha comportat la pandèmia de la covid 19 han rebut una allau de visitants.  

La trobada ha servit per afrontar els reptes de futur així com impulsar un model de turisme al servei del país. Per això no només hi han assistit empresaris del sector sinó també productors i emprenedors. El director de la Trobada Descobrir, Manel Casanovas, ha remarcat la necessitat que el sector de turisme rural arribi a un acord amb la "complicitat del visitant" al destí on vagi. En aquest sentit, ha apuntat que no pot ser que "vinguin a destrossar i a fer només festa". Per això, ha apostat per trobar un punt intermig, ja que el sector està "encantat" de que vinguin els turistes però hi ha uns "límits i unes condicions" de les quals cal parlar-ne i posar-les de manifest.

Casanovas ha defensat també el plantejament d'una mirada "transversal" ja que arran de la pandèmia també s'ha posat de manifest la gravetat de la crisi climàtica que ha fet veure que el model actual de turisme s'està acabat. En aquest sentit, ha apostat per incorporar al sector productors i empresaris com poden ser formatgers locals o forners i altres àmbits de l'agroalimentació. Segons Casanovas, el producte local pot acabar sent com un "fulletó" informatiu del destí que motivi a la gent a voler conèixer com s'ha produït i en quin entorn.

L'economista Miquel Puig ha explicat que a les comarques despoblades el turisme obre la porta a moltes professions i per això és "vital" per a moltes parts del país on no hi ha fàbriques. En aquest sentit, ha destacat el turisme com a única "esperança" per poder diversificar. Així mateix, ha remarcat que el turisme rural necessita construir el seu destí i que una part se n'ha de fer càrrec el sector públic i de l'altra el sector privat. Al públic li ha reclamat treball per a una correcta ordenació – urbanística – dels destins, amb infraestructures i atractius, però també formació per al sector. Al privat, Puig ha insistit en l'aposta per la promoció.

En la seva conferència, el professor de Turisme de la Universitat de Girona José Antonio Donaire, ha assegurat que "estem a les portes d'un canvi de model turístic". "El model que ha funcionat els darrers 70 anys ha entrat en crisi per problemes ambientals, socials i econòmics i això ens obliga a un canvi", ha apuntat. Donaire creu que el futur passarà per viatges més curts i de proximitat, mentre que els viatges de llarga distància seran més espaiats i "densos".

Donaire ha participat a la Trobada Descobrir amb la conferència 'El pla B del turisme'. El professor de Turisme de la Universitat de Girona ha assegurat que hi ha molts símptomes que el model turístic actual està esgotat i que ha entrat en crisi. Creu que s'ha de començar a generar un model alternatiu "amb nous ingredients" pels propers setanta o cent anys. Donaire ha enumerat també els quatre grans reptes de la indústria turística contemporània: que sigui sostenible, tecnològica, responsable i densa.

D'altra banda, el professor de la UdG ha apuntat que les grans transformacions turístiques sempre van acompanyades de canvis en la mobilitat: "Primer va ser el tren, després el cotxe i l'avió i ara anem cap a una societat en què haurem de reduir l'ús de l'automòbil i l'avió i l'haurem de substituir per sistemes de transport col·lectiu com el ferrocarril, l'autobús o la bicicleta". Aquest canvi en la mobilitat, creu Donaire, "generarà també una transformació en el model turístic a nivell empresarial i en la cultura turística que hi va associada". De fet, aquest expert assegura que la covid 19 ha estat un "assaig" del turisme que ha de venir. Considera que aniran en augment els viatges de distància curta, que es faran de forma més habitual, mentre que els viatges de llarga distància seran més puntuals, però quan es facin seran "més densos i profunds".

De la seva banda, la fundadora de la 'startup' Trip4Real -que va acabar sent absorbida per Airbnb-, Glòria Molins, també ha posat sobre la taula en el marc de la Trobada Descobrir que la pandèmia ha suposat una "revolució mundial" en el turisme i creu que, ara més que mai, el sector gira molt al volant de les experiències: "No és tant important si visites un monument o no, sinó les persones que et trobes i allò que fas als llocs que visites". Molins també creu el turisme de proximitat té moltes oportunitats en aquest nou paradigma.

La cloenda de la Trobada ha anat a càrrec del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.


El model a deu anys vista

La Trobada Descobrir sota el lema 'Un turisme al servei de futur, al servei del país', ha estat una doble jornada de treball organitzada per la revista Descobrir Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, les Diputació de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, i l'Agenda Rural de Catalunya.

Era la primera vegada que el gruix del sector que representa el món rural s'emplaçava a debatre i pensar com ha de ser el turisme de qualitat, a deu anys vista, per defensar i protegir el territori, donar-lo a conèixer i, alhora, convertir aquesta activitat en una font de riquesa amb activitats econòmiques menys estacionals i més diversificades.  L'objectiu és afrontar els reptes de futur i contribuir a un nou model de turisme que ja va proposar en les cinc mesures del Manifest Descobrir, que es va donar a conèixer ara fa un any. Aquest cinc eixos troncals preveuen incorporar criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme; promoure el turisme de proximitat com a objectiu de país; augmentar la qualificació dels negocis turístics i substituir els llocs de treball precaris per ocupació de qualitat així com ordenar l'activitat.

Podeu reviure els millors moments de la Trobada Descobrir en aquest enllaç.