Barcelona és la millor ciutat del món segons un rànquing elaborat pel diari britànic The Telegraph. Han puntuat aspectes com la gastronomia, l’oferta cultural, els allotjaments i la història a partir de l’opinió de redactors de la secció de viatges del mitjà i també dels lectors. En valoren, entre d’altres aspectes el “ritme relaxat, els mesos de sol interminable, el menjar inigualable” i també la platja i l’oferta LGTBI.
Aquest reconeixement del The Telegraph coincideix amb el balanç d’una Setmana Santa de plena normalitat, amb xifres de visitants i ocupació hotelera pròpies de la prepandèmia que han fet evident que la ciutat retornava a patir la massificació turística. I això ha impulsat l’aprovació de tot un seguit de mesures al Ple de l’Ajuntament de Barcelona amb el nom de “Pla estiu” per gestionar l’arribada massiva de turistes, especialment a Ciutat Vella i l’Eixample, un pla proposat per ERC que s’haurà d’aprovar abans de finals de juny i que ha rebut el suport de Barcelona en Comú i PSC, l’abstenció de JxCat i PP i el vot contrari de C’S.
El pla haurà d’incloure mesures com perseguir l’allotjament il·legal, limitar a 15 persones els grups a la via pública –a no ser que tinguin llicència municipal d’ocupació- , accions sobre mobilitat i gestió de fluxos, garantir els drets laborals de les persones que treballen en el turisme, reducció de la petjada ecològica, o la limitació d’aforaments en determinats espais com per exemple la plaça de Sant Felip Neri. Tot plegat davant la previsió que viurem un estiu amb xifres rècord de turisme.
En aquest context, encapçalar el rànquing del The Telegraph ha estat vist per uns com una gran operació de publicitat i d’altres com un gran risc que contribueixi a congestionar encara més una ciutat que està a punt de morir de l’èxit.