Manifest Descobrir - Dos terços dels consells comarcals catalans ja s'han adherit al Manifest Descobrir

Per un nou model de turisme al servei del país

Capafonts (Baix Camp). Foto: Rafael López-Monné

Ja són 25 els consells comarcals catalans que s’han sumat al Manifest Descobrir, pràcticament dos terços del total de 41 consells comarcals que hi ha a Catalunya. Actualment el Manifest compta també amb gairebé 2.800 signants, entre els quals nombroses institucions supramunicipals -com la Diputació de Lleida o el Consorci Penedès-, empreses i agents turístics d'arreu del país.

Cada vegada són més les institucions que demanen un canvi del model turístic català que durant dècades s'ha basat en un turisme internacional de masses que deixa grans factures socials i mediambientals al territori. El Manifest Descobrir proposa cinc mesures molt bàsiques: aplicar criteris de sostenibilitat, promoure estratègicament el turisme de proximitat, millorar la qualitat de l’oferta turística i l’ocupació que genera, ordenar l’activitat per combatre la massificació i, finalment, crear una taula unitària de tots els agents implicats per coordinar les polítiques de turisme.

D'entre els consells comarcals que han aprovat la seva adhesió hi ha el del Bages, la Conca de Barberà, la Terra Alta, l'Alt Urgell, el Priorat, la Noguera, el Moianès, el Pallars Jussà, l'Anoia, la Segarra, l'Urgell, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Solsonès, el Vallès Oriental, la Ribera d'Ebre, les Garrigues, el Ripollès, el Baix Camp, Osona i l'Alt Camp, al costat d'altres consells comarcals que s'hi han adherit a través d'organismes com Turisme Cerdanya, Agència del Desenvolupament del Berguedà i Turisme de la Garrotxa.