Aquest dijous 23 de març es va presentar a La Llotja de Mar de Barcelona el Compromís Nacional per un Turisme Responsable. Els impulsors del Manifest Descobrir vam debatre i acordar l'adhesió al document ja que suposa un pas endavant en les polítiques de turisme, tot i que també vam acordar traslladar a la Generalitat la necessitat que aquest document es tradueixi en un marc legal que actualitzi la llei de turisme vigent, que ja ha quedat obsoleta després de més de vint anys d'haver estat aprovada.
L'acte de presentació del Compromís Nacional per un Turisme Responsable el va encapçalar el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i va comptar amb la presència del director del Descobrir, Joan Morales, així com molts altres representants d'entitats adherides al Manifest Descobrir i també impulsors del Manifest a títol individual.
Es tracta d'un document que la Trobada Descobrir del santuari del Miracle, d’ara fa una mica més d’un any, va contribuir a impulsar. En tot aquest període, per encàrrec del conseller d’Empresa, Roger Torrent, i de la directora general de Turisme, Marta Domènech, el professor José Antonio Donaire ha coordinat el procés de redacció i esmena que ha desembocat en la signatura del Compromís per part de desenes d’agents, revista Descobrir inclosa. No en va, el marc de treball que dibuixa aquest acord representa un avanç substancial a l’hora de dissenyar les noves polítiques de sector en el context d’emergència climàtica i de fatiga del model de monocultiu turístic majoritari al nostre país.
El Compromís admet que el turisme català es troba en una situació de cruïlla, en un d’aquells moments històrics en què és necessari optar per un nou escenari. De fet, és el conjunt de la societat el que es troba en un context de reformulació, i la proposta de canvi de model turístic és una conseqüència més d’aquest escenari de transformació que afecta els sistemes econòmics, els patrons culturals i els límits ambientals.
Segons el document acordat, “els espais urbans mediterranis es caracteritzen per la superposició d’usos i per la convivència d’activitats en un mosaic complex d’interrelacions. Quan el turisme representa un pes excessiu en l’estructura econòmica i social d’un territori, es posa en perill la viabilitat del model socioeconòmic, però també la viabilitat mateixa del turisme. El turisme responsable és aquell que forma part de l’estructura econòmica, social i territorial de l’espai i que s’adapta a les condicions del lloc i a les necessitats de la població resident. És a dir, que té en compte els impactes de l’activitat tant positius com negatius i que identifica les externalitats negatives que genera i les redueix en la mesura del possible”.
Tota una declaració de principis que una nova Llei de Turisme de Catalunya ha de recollir per tal de donar-li recorregut i permetre’n el desenvolupament efectiu. Una gran quantitat d’actors i administracions hi estan interpel·lats per encarar amb garanties d’èxit els reptes immensos d’aquest tomb necessari.
68 Punts i un objectiu
El Compromís Nacional per un Turisme Responsable s’estructura en quatre blocs que intenten donar resposta als quatre grans desafiaments que té el sector —i el país— a fi de ser ambientalment sostenible, socialment just, territorialment equilibrat i basat en la innovació. Els 68 punts que desgranen els àmbits tracten temes essencials com la mobilitat, els residus, les condicions laborals o l’allotjament.