La Setmana Santa arrenca enguany amb un decret llei de sequera acabat d’aprovar sobre la taula dels ajuntaments catalans i un munt d’interrogants que inquieten agents turístics i visitants. Les altes temperatures de les darreres setmanes han accelerat el desglaç i la manca de neu ja ha provocat nombroses cancel·lacions al Pirineu, que té el gruix de neu més baix de les darreres tres dècades.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya estacions com la Bonaigua o Certascan solen superar el metre i mig de neu per aquestes dates, però enguany no passen dels 20 centímetres, una quantitat mínima que no s'havia registrat mai en els 26 anys de dades disponibles. En comarques on el turisme de neu també és molt important, com el Ripollès i la Cerdanya, ja no en queda ni rastre.
Però no només l’esquí i el turisme de neu patirà aquesta Setmana Santa. La manca de pluges i de cabals també té una afectació devastadora en el turisme nàutic interior, com és el cas d’activitats de ràfting, caiac o barranquisme, i en general totes les activitats d’esports d’aventura nàutiques que són crucials per a l’economia local en zones com Segre-Rialb o la Noguera Pallaresa.
A això s’hi suma una altra inquietud: la dels propietaris dels allotjaments rurals que disposen de piscines, que resten a l’espera de saber com les diferents normatives municipals que s’aniran desplegant aquests dies acabaran afectant-los en una Setmana Santa marcada per les altes temperatures.
Mentrestant, va agafant força l’anomenat “turisme de sequera” que omple el pantà de Sau cada cap de setmana de visitants que volen trepitjar la terra que normalment està coberta d’aigua i visitar el poble de Sant Romà de Sau que hauria d’estar sota l’aigua, si no fos per la situació de sequera alarmant. Un “turisme de sequera” que acaba formant col·lapses als accessos i a l’aparcament i que ha obligat a la Diputació de Barcelona a avançar les restriccions per arribar al pantà unes setmanes abans del que era habitual.