Manifest Descobrir - Una Setmana Santa amb altíssima ocupació al turisme rural

Per un nou model de turisme al servei del país

Malgrat la falta de neu i d’aigua, que perjudica i molt les empreses turístiques d’ecoturisme i, en general, totes les activitats de natura a l’aire lliure, aquesta Setmana Santa torna a ser molt bona per al turisme de proximitat. Els allotjaments rurals de la major part de Catalunya ratllen la plena ocupació amb un perfil de visitants habitual d’aquest tipus de turisme: majoritàriament famílies amb nens, i també parelles i grups d’amics amb un alt grau de fidelització, ja que la majoria repeteixen.

Segons la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (CONCATUR), des de l'inici d’aquesta Setmana Santa àrees com ara el Berguedà o La Garrotxa presenten xifres d'ocupació properes al 95 i 90% respectivament, xifres que s'enfilen una mica més en el cas de les comarques costaneres de la demarcació de Girona, com ara el Baix Empordà. El sud del país presenta dades una mica més baixes, amb un 75-80% pel que fa a les Terres de l'Ebre. Ferran Puig, president de CONCATUR, afirma: “la mitjana del país la podríem situar prop del 91% d'ocupació, que és una bona xifra tenint en compte que fa gairebé dues setmanes estàvem al 42%”. Tot i així, recorda que aquest primer trimestre del 2023 s'ha treballat menys que el mateix trimestre de l'any passat.

Les dades de l’Associació Turisme rural Girona, Costa Brava i Pirineu són similars. “Les nostres cases presenten un 87 % d’ocupació amb una mitjana de 3 dies d’estada, amb reserves que se centren sobretot en el cap de setmana que ve i el públic majoritari es de Barcelona i Catalunya Central, tot i que alguns establiments també tenen clients de Bèlgica i Holanda” explica la gerent de l’Associació, Tere Vilà.

La Confederació del Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (TURALCAT) coincideix amb el fet que els caps de setmana són els dies de més ocupació de la Setmana Santa, ja que de les 10 nits, la majoria d’allotjaments rurals en té reservades 5 (el cap de setmana del Diumenge de Rams i el cap de setmana llarg del Diumenge de Pasqua). El president de TURALCAT, Carles Barcons, explica: “només la meitat de les cases rurals, al voltant del 50%, tenen reservades de 8 a 10 nits”.

Pel que fa a les conseqüències de la inflació, Ferran Puig explica que segueixen afectant els propietaris dels negocis turístics: “les nostres cases representades destaquen l'important augment de costos energètics respecte l'any passat que en alguns casos s'ha hagut de traduir en un augment de les tarifes, tot i que no detectem que sigui generalitzat: molts petits empresaris han preferit reduir marges de benefici i no estan aplicant a les tarifes la totalitat de l'augment real de costos”.