La gestió del turisme a Barcelona ha estat a l’epicentre de la campanya electoral de les municipals. Després d’haver analitzat quins dels partits que es presentaven a l’Ajuntament de Barcelona recollien més nítidament les propostes del Manifest, des del Manifest Descobrir recordem ara els compromisos en matèria de turisme de l’alcaldable amb més opcions de governar, Xavier Trias.
Al programa electoral de “Trias per Barcelona” es descriuen les següents propostes de turisme:
- Situarem Barcelona com una de les millors destinacions turístiques de la Mediterrània, seguint criteris de sostenibilitat, de reequilibri territorial de l’activitat dins de la ciutat i de desestacionalitat.
- Fomentarem en el sector turístic el salari mínim de ciutat, la igualtat salarial entre dones i homes i les clàusules socials que incorporin més persones amb diversitat funcional.
- Fomentarem internacionalment el turisme d’alt valor afegit: turisme de congressos, turisme del coneixement, turisme cultural, turisme esportiu, turisme gastronòmic, turisme científic, etc.
- Incentivarem el turisme cultural i del coneixement a fi de posar en valor el patrimoni i el conjunt de l’oferta cultural de la ciutat. Volem promoure des de l’àmbit de la cultura bones pràctiques turístiques i que Barcelona esdevingui clarament un referent de turisme cultural.
- Impulsarem, en col·laboració amb la societat civil, un Pla estratègic per la captació i promoció de turisme esportiu a la ciutat de Barcelona.
- Recuperarem una part de la recaptació de la taxa turística per promoure i recolzar l’activitat i el patrimoni cultural de la ciutat.
- Revisarem el PEUAT en la línia de tenir en compte cada cas individualment.
- Fomentarem la cooperació amb altres administracions públiques per tal d’optimitzar les estratègies de promoció turística de la ciutat.
- Impulsarem els diferents barris de Barcelona, potenciant la redescoberta de la ciutat entre els seus propis habitants, per mitjà de plans de turisme de districte de la ciutat.
- Exigirem que l’Ajuntament de Barcelona participi en la gestió de l’aeroport de Barcelona.
- A través del Comitè de Rutes Aèries (CDRA), l’Ajuntament de Barcelona ha de treballar per incrementar i millorar les rutes aèries i les freqüències, i així aconseguir fer de l’aeroport de Barcelona un autèntic hub aeri internacional. Només així podrem facilitar i captivar el turisme de negocis i de qualitat que defensem.
- Desplegarem una política de tolerància zero amb el turisme incívic a la ciutat de Barcelona.
Tenint en compte aquestes propostes i els arguments dels debats electorals de les darreres setmanes, podem preveure una clara aposta de l'alcaldable pel turisme internacional, que contradiu la proposta del Manifest d’impulsar el turisme de proximitat o intern.
Pel que fa a l'aeroport del Prat Trias proposa incrementar les rutes i les freqüències aèries amb l'objectiu de situar la ciutat "a primeríssima fila" i fer de l'aeroport un "autèntic hub aeri internacional", fet que incrementaria les emissions de CO2, i per tant, és contrària als objectius de desenvolupament sostenible. Aquesta proposta, a més, s’allunya de decisions com la del govern francès de prohibir els vols curts si hi ha alternativa en tren.
Mesures com la d’utilitzar part de la taxa turística per donar a conèixer l’oferta cultural de la ciutat, les millores salarials al sector o la d’impulsar la descoberta dels barris semblen bones propostes que esperem que no quedin en simples promeses electorals.
Finalment, caldrà veure si aquesta revisió del PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics) per controlar les nombroses modalitats d’allotjaments es fa tenint en compte, tal com demana el Manifest, la necessitat urgent de facilitar l’accés a l’habitatge dels habitants de Barcelona.