Manifest Descobrir - Un mes d’aniversaris: 3 anys del Manifest i 300 números de la revista Descobrir

Per un nou model de turisme al servei del país

Setembre ha estat un mes d’efemèrides pel Manifest Descobrir, que compleix el seu tercer aniversari, i per la revista Descobrir, que ha celebrat la publicació del seu número 300.

El setembre de 2020, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, es va presentar el Manifest Descobrir, un manifest que ja en els seus inicis, denunciava les grans factures ambientals i socials que deixava la sobreexplotació del model turístic de masses al litoral català, i que demanava construir un nou model de turisme responsable i sostenible per protegir el territori, la identitat i fer que el turisme continuï sent un motor de desenvolupament econòmic. Tres anys després de la presentació, el Manifest Descobrir compta amb el suport de més de 3.000 signants, i el debat sobre el canvi de model turístic que fa tres anys era minoritari, avui ocupa un espai central a l’opinió pública del país.

Al llarg d'aquests anys, els impulsors del Manifest han celebrat diverses reunions amb representants de partits polítics i institucions per traslladar-los la necessitat d'un canvi de model que subscriu un ampli espectre del sector turístic català. L'octubre del 2021, el director de la revista Descobrir, Joan Morales, en nom dels impulsors del Manifest, va comparèixer al Parlament de Catalunya per reclamar un canvi urgent del model turístic; i al març d'aquest any 2023, la Generalitat de Catalunya va presentar el Compromís Nacional per un Turisme Responsable. El conjunt d'impulsors del Manifest Descobrir va decidir adherir-s'hi, de forma crítica, ja que els signants demanen al Govern de la Generalitat una nova Llei de turisme de Catalunya que substitueixi la legislació vigent aprovada l'any 2002 i que ha quedat totalment obsoleta.

Des del Manifest Descobrir es segueix fent una crida al teixit socioeconòmic, a les institucions i a la ciutadania perquè s’adhereixin a aquest manifest i col·laborin, així, a fer gran el moviment cap a un model de turisme al servei del país.

300 números del Descobrir

D'altra banda, el passat 26 de setembre la revista Descobrir, editada per Abacus, va celebrar la publicació del número 300 en una festa que va reunir prop de dues-centes persones a l'Antiga Fàbrica Damm. La revista Descobrir va sortir al mercat el març de 1997 amb un número que convidava els lectors a conèixer el Berguedà. Més de 25  anys després d’aquest llançament, que es va exhaurir en només una setmana, la revista continua mantenint viu l’esperit de canviar la manera d’entendre el turisme als Països Catalans apostant per la proximitat, la sostenibilitat i la responsabilitat.

Aquest número 300 és un dossier especial que descobreix a fons el Pallars i que, alhora, proposa un recorregut per la història de la revista, reflexionant sobre la importància de preservar la biodiversitat i l'immens patrimoni cultural dels Països Catalans.