Manifest Descobrir - El turisme rural es ressent de les dificultats econòmiques de les famílies

Per un nou model de turisme al servei del país

Tot i l’esperançadora previsió del turisme interior de cara a la temporada d’estiu -que al juny ja presentava calendaris d’ocupació pràcticament complets- des del sector de l’agroturisme indiquen que, enguany, les xifres d’ocupació s’han situat entre 2 i 4 punts per sota, en comparació a l’estiu de 2022.

Al mes de juny l’activitat ha estat principalment centrada en les estades de cap de setmana. Pel que fa al juliol, s’han registrat xifres d’ocupació d’entre el 75% i el 85%, segons el territori, mentre que a l’agost s’ha arribat al 90% d’ocupació dels allotjaments de l’interior del país.

Des del sector del turisme rural manifesten que es manté la tendència a fer reserves d'última hora i, cada vegada les estades dels visitants són més curtes. Aquesta reducció de la durada de les pernoctacions, que preocupa a un sector que també pateix l'increment de costos derivat de la crisi de consums, es pot explicar per l'augment dels preus i les dificultats econòmiques que estan vivint les famílies. En aquest sentit, segons Ferran Puig, president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur): "La queixa referent a l'augment de costos i la reducció de marges és cada vegada més generalitzada entre els gestors dels allotjaments".

Pel que fa al perfil dels visitants, majoritàriament continuen sent famílies catalanes de l'àrea metropolitana de Barcelona, sobretot al mes d'agost. Si ens fixem en el conjunt de l'estat, predominen les estades de famílies provinents del País Basc, Madrid i el País Valencià. I enguany, tot i la reducció del nombre de visitants estrangers, encara predomina la visita dels turistes francesos, holandesos i anglesos.

A falta de tenir disponibles les dades definitives del mes de setembre, segons el sector, l’ocupació d’aquest mes es situarà entre el 45% i el 55% -tres punts per sota respecte a les dades del 2022-. Durant el setembre pràcticament la totalitat de les estades han estat de cap de setmana.