Manifest Descobrir - Els impulsors del “Manifest Descobrir” demanen més ambició als partits per canviar el model turístic de país

Per un nou model de turisme al servei del país

El turisme viu un moment crucial i la necessitat d’un canvi estructural no es reflecteix suficientment als programes electorals dels partits polítics que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els impulsors del “Manifest Descobrir per un nou model de turisme al servei del país” després d’haver-se reunit amb candidats dels sis principals partits i d’haver analitzat les propostes en matèria de turisme recollides als diferents programes electorals.

El Manifest, impulsat per la revista Descobrir Catalunya, les principals entitats de turisme rural i una part substancial del sector del territori, ja compta amb gairebé 2.000 signants i demana que es plantegi amb urgència el debat sobre el model turístic ara que la pandèmia ha fet aflorar les contradiccions d’un sistema basat en el turisme internacional de masses. Concretament, demanen que s’apliquin 5 mesures molt bàsiques que cap partit polític recull en la seva totalitat: aplicar criteris de sostenibilitat, promoure estratègicament el turisme de proximitat, millorar la qualitat de l’oferta turística i l’ocupació que genera, ordenar l’activitat per combatre la massificació i, finalment, crear una taula unitària de tots els agents implicats per coordinar les polítiques de turisme.

Les propostes polítiques que millor recullen aquestes propostes són les elaborades per Esquerra Republicana de Catalunya, En Comú Podem i la CUP, que recullen tres de les cinc propostes del Manifest. Les forces polítiques JuntsxCat i PDeCat també coincideixen en un parell de propostes i en d’altres de manera parcial, i el PSC explícitament en una (la millora de la qualitat) i menys manifestament en tres més. Finalment, el menor grau de coincidència amb el que reclama el “Manifest Descobrir” el tenen les forces C’s i PP.

Joan Morales, director de la revista Descobrir i impulsor del Manifest, reclama a totes les forces polítiques que concorren a les eleccions de diumenge que prioritzin el debat sobre el model turístic, que ara ocupa només un lloc secundari als programes electorals. Per Morales, “ara és el moment, perquè el model majoritari ha fet fallida i, si no aprofitem l’avinentesa, passada la pandèmia tornarem a pagar les factures ambientals i socials que deixa el model turístic de masses”. Joan Morales afirma: “la crisi actual obre l’oportunitat de construir un nou model de turisme responsable i sostenible, de proximitat, per protegir el territori, la identitat i fer que el turisme ajudi les comunitats locals”, però, per contra, “no es veu aquesta aposta decidida als programes electorals ni tots els partits coincideixen que aquest debat ha de ser totalment prioritari, fet que ens preocupa”.

És per això que els impulsors del Manifest, que aquestes setmanes s’han reunit amb els candidats i responsables d’economia de les principals sis forces polítiques del país per traslladar-los les peticions del Manifest, un cop passades les eleccions de diumenge i configurat el nou govern, reprendran els contactes amb partits i institucions. El manifest pel canvi de model turístic es pot trobar a la pàgina web manifest.descobrir.cat.