Manifest Descobrir - El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s’adhereix al Manifest Descobrir

Per un nou model de turisme al servei del país

Una nova institució del país s’ha sumat al Manifest Descobrir que demana un canvi urgent del model turístic; es tracta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que recentment ha aprovat la seva adhesió a la iniciativa per unanimitat del seu consell d’administració.

El Manifest, que ja compta amb més de 2.300 signants, va ser impulsat a finals d’any juntament amb les principals entitats de turisme rural i agents turístics d’arreu del país, i demana que s’aprofitin els aprenentatges que ha deixat la pandèmia per avançar cap a un nou model de turisme basat en la sostenibilitat.

El Manifest proposa afrontar amb urgència el debat sobre el model turístic ara que han aflorat les contradiccions d’un sistema basat en el turisme internacional de masses. Concretament, demana que s’adoptin cinc mesures molt bàsiques: aplicar criteris de sostenibilitat, promoure estratègicament el turisme de proximitat, millorar la qualitat de l’oferta turística i l’ocupació que genera, ordenar l’activitat per combatre la massificació i, finalment, crear una taula unitària de tots els agents implicats per coordinar les polítiques de turisme.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha explicat que el sector turístic viu moments convulsos i el turisme sostenible emergeix com una oportunitat per afrontar la sortida de la crisi amb un paper cada cop més rellevant per part d’empreses i visitants amb la sostenibilitat. Pujol ha recordat que el Pla Estratègic del Patronat 2019-2022 per al Pirineu i les Terres de Lleida, elaborat abans de la pandèmia, ja advocava “per potenciar un model estratègic de gestió sostenible del turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat”. La voluntat del Patronat és “créixer responsablement i sota criteris de sostenibilitat: volem millorar la qualitat de vida dels residents i, alhora, fer un bon destí per visitar”, objectius que van alineats amb el Manifest Descobrir per un nou model de turisme al servei del país.

Amb aquesta decisió, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida se suma a altres institucions que ja s’han posicionat a favor d’un canvi de model turístic, com els consells comarcals del Bages, l’Alt Urgell, la Conca de Barberà, la Segarra, l’Anoia i el Priorat, entre d’altres. El Manifest íntegre es pot llegir a la pàgina web manifest.descobrir.cat, així com la llista completa d’impulsors i adherits.