El passat 17 de juny, Jaume Collboni va ser proclamat nou alcalde de la ciutat de Barcelona. En el seu discurs d’investidura, l’alcalde va destacar el paper de les ciutats del segle XXI com a escenari dels reptes globals complexos com la crisi climàtica, la revolució tecnològica i les necessitats bàsiques com l’habitatge, la feina o la seguretat. Collboni va fer especial èmfasi en que el progrés econòmic i social seran fonamentals en aquest mandat, i alhora, va manifestar la seva voluntat que Barcelona esdevingui referent en la lluita contra el canvi climàtic.
En aquest sentit, i en matèria de turisme, en el seu programa electoral s’explica que cal afrontar un programa integral de sostenibilitat turística i transformar el model actual, fomentant la desconcentració territorial de l’activitat turística i apostant pel policentrisme, a través de la posada en valor de nous imaginaris basats en la cultura, la creativitat i l’esport. Per això, proposen el següent: incrementar la durada del viatge per contenir el nombre de viatgers, reduir emissions, digitalitzar recorreguts turístics per evitar massificacions, descentralitzar punts d'interès, activar el potencial de la ciutat per interessar primer els barcelonins i després els visitants, considerar el mar com un actiu socioeconòmic, convertir les escoles especialitzades en actius creadors de continguts, limitar la mobilitat dels turistes que no dormen a Barcelona, reduir els creuers de pas i consolidar els d'arribada i sortida, sancionar l'allotjament il·legal i fiscalitzar econòmicament la visita per augmentar la seva corresponsabilitat social.
Aquestes propostes, que ja van ser avaluades per l’equip del Manifest en funció del seu grau d’acord amb el Manifest Descobrir, estan parcialment alineades amb la necessària transformació cap a un turisme conscient, responsable i sostenible
Per contra, Collboni proposa consolidar i ampliar l’Aeroport de Barcelona per tal que la ciutat esdevingui referent en vols intercontinental, idea que s’allunya de les mesures del Manifest ja que incrementaria les emissions de CO2, i per tant, és contrària als objectius de desenvolupament sostenible. Pel que fa al Port de Barcelona, el nou alcalde proposa reduir la petjada de carboni signant un convenir amb el Port i les principals companyies de creuers per limitar els creuers de trànsit a través d’un percentatge màxim. Caldrà veure com avança aquesta proposta amb un tema tant controvertit com és el turisme de creuers a la ciutat.
Finalment, al llarg de la campanya, Collboni va alertar que “el turisme de Barcelona està al límit” i va posar el focus en la necessitat urgent de combatre els pisos turístics il·legals i les plataformes que viuen de l’explotació il·legal d’aquests pisos turístics d’una forma molt més dura i contundent.